2011 m. balandžio 6 d., trečiadienis

Ar svarbu išsaugoti senamiesčius, senus dvarus, jų parkus? Pagrįsdami savo nuomonę remkitės konkrečiais jūsų aplinkos pavyzdžiais.

 Matau kad nemažai žmonių pasiryžę pirkti paruostą tekstą todėl sugalvojau pasidalinti 2 poteme kulturos tema "Ar svarbu išsaugoti senamiesčius, senus dvarus, jų parkus? Pagrįsdami savo nuomonę remkitės konkrečiais jūsų aplinkos pavyzdžiais." Tai nėra paruošta kalba, tai pranešimas kuriame yra naudingos informacijos :)


Spauskite čia norėdami skaityti visą dokumentą :https://docs.google.com/document/pub?id=1pYuPneLoDMMj82yjlprDj6lYhTF2Ryb1rpg9KDDTFo8


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
IŠTRAUKA
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tema: KULTŪRA

2 potemė. Ar svarbu išsaugoti senamiesčius, senus dvarus, jų parkus? Pagrįsdami savo nuomonę remkitės konkrečiais jūsų aplinkos pavyzdžiais.
Pranešimas „Lietuvos dvarų paveldo apsaugos, atgaivinimo ir integravimo į šiuolaikinės visuomenės gyvenimą problemos“
    Dvarų kultūros paveldas yra mus pasiekusi vertinga ir reikšminga Lietuvos istorinės dvarų sistemos dalis. Jis apima istorinių dvarų fizines, funkcines teritorines struktūras, dėmenis ir jų sankaupas, fragmentus, elementus bei kilnojamąsias, dvasines, socialines ir kt. vertybes.
        Išlikusi istorinės dvarų sistemos dalis yra labai vertinga, nes liudija Lietuvos valstybės ilgaamžiškumą, kultūros lygį, sąsajas su kitų Europos valstybių kultūromis, atskleidžia ekonomikos raidą, įvairių socialinių grupių tradicijas, socialinę, politinę, tautinę sanklodą bei jos pokyčius. Išliko tik labai nedidelė jos dalis, todėl kiekvienas elementas, fragmentas ar darinys yra reikšmingas, nes stiprina Lietuvos tapatumą, palaiko istorinio ir kultūrinio kraštovaizdžio būdinguosius bruožus, praturtina jau daug kur skurdoką kraštovaizdį [2]. Dvarų kultūra irgi yra neatsiejama dvarų paveldo dalis. Ji iki šiol įtakoja ir mūsų moralės bei elgsenos nuostatas, formuoja sampratą apie meną ir kultūrą apskritai ir taip praturtina nūdienos Lietuvos kultūrą.
Siekiant veiksmingai saugoti ir reabilituoti (atgaivinti) Lietuvos dvarų paveldą, kaip itin reikšmingą Lietuvai ir Europai kultūrinių ženklų ir simbolių dalį, buvo parengta ir dar 2002-09-13 Valstybinės paminklosaugos komisijos sprendimu Nr. 87 patvirtinta „LR Dvarų paveldo išsaugojimo ir jo integravimo į visuomenės gyvenimą koncepcija“ [1]. Tai vientisas dokumentas, kurio III skyriuje nustatyta (suformuluota) Valstybinė Lietuvos dvarų paveldo samprata ir ja pagrįsta integravimo į visuomenės gyvenimą strategija. Koncepcijoje pateikti dvarų paveldo integravimo į Lietuvos Respublikos teisinę bei valstybinę strateginio planavimo sistemą principai, suformuoti pagrindiniai dvarų paveldo kompleksų teritorinės apsaugos bei apskaitos principai ir t.t. Taigi, viena vertus, tai strateginis dokumentas, į kurio nuostatas savo veikloje privalo atsižvelgti Valstybės institucijos. Kita vertus, tai edukacinio pobūdžio dokumentas bei pagrindas, sudarantis šio paveldo pažinimo plėtojimo prielaidas. Juk siekiant veiksmingai saugoti ir atgaivinti dvarų paveldą, būtina jį gerai pažinti. Esminės Koncepcijos nuostatos yra šios: dvarų paveldas – Valstybės ir visuomenės apsaugos objektas bei svarbus kraštotvarkos objektas.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą